אחת הבעיות האסתטיות הנפוצות המקשות על אנשים רבים לחשוף את רגליהם בציבור, היא בעיית הוורידים ברגליים. אצל כל בני האדם קיימת מערכת כלי דם, האחראית על אספקת דם לכל חלקי הגוף. הלב הוא המשאבה המרכזית של הדם בגוף, ובעזרתו מגיע הדם גם אל חלקי הגוף המרוחקים יותר כמו הגפיים והבהונות.
הוורידים הם כלי דם שתפקידם להחזיר את הדם כלפי מעלה מהרגליים לכיוון הלב. כדי לעשות זאת, ישנה מערכת הנקראת משאבת השרירים שתפקידה לסייע להעלות את הדם חזרה מעלה. בתוך הוורידים עצמם קיימים מסתמים המונעים מן הדם לזרום באופן חופשי מטה, ובכך מתאפשרת זרימה בכיוון המנוגד לכוח המשיכה. במצב של זרימת דם תקינה כלפי מעלה באמצעות הוורידים, בעיית הוורידים הבולטים איננה קיימת. ורידים בולטים נוצרים כאשר ישנו דלף ורידי, כלומר זרימת דם בכיוון מטה עקב חוסר ספיקה במסתמים שבתוך הוורידים. במצב כזה, במקום שהדם יזרום מהוורידים החיצוניים כלפי פנימה ומעלה, הדם זורם למטה וכלפי חוץ, ונוצר לחץ גדול יותר על הוורידים החיצוניים, אלה הקרובים לשכבת העור, ולכן הם נראים לעין.
ורידים בולטים ברגליים, מעבר לבעיה האסתטית, הם גם מטרד לא קטן. הם עשויים לגרום לכאבים, לתחושת כבדות, לנפיחות ולעיתים אף לדימום. האוכלוסייה הסובלת מוורידים בולטים מורכבת בעיקר מנשים, אך לא רק. נשים רבות מדווחות על הופעת ורידים בולטים לאחר כמה לידות, ומצבם לעיתים עלול להחמיר מאוד.
סיבות לוורידים בולטים
הוורידים הבולטים מופיעים בעיקר בעקבות הסיבות הבאות:
- גיל מבוגר – הוורידים הראשונים עשויים להופיע כבר בגיל עשרים פלוס, אך התופעה שכיחה יותר ככל שעולה הגיל. בעת הזקנה, קיימת שכיחות גבוהה יותר של אי ספיקה במסתמים ובעקבותיה עולה גם שכיחותה של בעיית הוורידים.
- שינויים הורמונליים – השינויים המשמעותיים שעובר גופה של האישה במהלך החיים מגדילים את הסיכון לבעיות בבריאותם של הוורידים. הריונות למשל ידועים כתקופה המביאה להופעת ורידים ברגליים, או להחמרה במצבם של של ורידים קיימים. בנוסף לכך, גם שינויים הורמונליים כמו בתקופת הווסת, גיל המעבר ועוד משפיעים גם הם על מצב הוורידים. בנוסף לכל אלה, גלולות למניעת הריון, כמו גם הורמונים להקלה על תופעות גיל המעבר, עשויים להחמיר את מצב הוורידים הבולטים. בגלל כל הסיבות הללו, ורידים בולטים הינם נפוצים יותר אצל נשים מאשר בקרב גברים.
- עמידה לעומת שכיבה – במצב של עמידה, קשה יותר לדם לחזור מן הוורידים כלפי מעלה לכיוון הלב, ולכן אצל אנשים שמרבים לעמוד (למשל במקום עבודתם), תופעת הוורידים הבולטים שכיחה יותר. לעומת זאת, במצב שכיבה או ישיבה, זרימת הדם כלפי מעלה אפקטיבית יותר ותנוחות אלה הן גם התנוחות המומלצות להקלה על הכאב ואי הנוחות הנלווים לוורידים בולטים.
- משאות כבדים –הלחץ על הוורידים ברגליים הוא אחד הגורמים להחמרת התופעה. מכיוון שעודף משקל מגדיל את הלחץ על הוורידים, הוא נחשב לגורם סיכון לאי ספיקה בוורידים והופעת ורידית בולטים.
- גם נשיאת משאות כבדים באופן יומיומי לאורך זמן, עשויה לגרום להופעתם של ורידים שניתן לראות מתחת לעור.
- תורשה – הנטייה לתופעת הוורידים ברגליים הינה בין השאר גנטית, כך שגם בהעדר כל שאר הגורמים לתופעה, עדיין ישנן בעיקר נשים שבעיית הוורידים אצלן חמורה וישנו צורך לטפל בה.
ורידים בולטים הינם תופעה שכיחה וזוהי בעיה אסתטית ורפואית כאחד. אנשים הסובלים מתופעה זו יכולים למצוא כיום מגוון טיפולים להעלמת הוורידים, וכתוצאה מכך גם הקלה בתחושת הכובד, הלחץ והכאב הנלווים אליה. בין הטיפולים האפשריים: ניתוח העלמת ורידים, טיפול בלייזר, טיפול באמצעות מחט, שימוש בגרביים אלסטיות ועוד.
ורידים בולטים הינם סממן לורידים שאינם בריאים. מדובר בבעיית אי ספיקה של המסתמים בתוך הוורידים, בעקבותיה הלחץ התוך-ורידי גבוה יותר וגורם לוורידים להיות נפוחים ולהיראות מעבר לשכבת העור.
תופעה זו איננה אסתטית, אך מעבר לכך, היא גם מציקה: ורידים בולטים מלוויים פעמים רבות בתחושת נפיחות ברגלים ואף כאבים – להרחבה בנושא זה כאבים ברגליים באתר הכאב.
הטיפול להסרת ורידים בולטים הפך לפופולרי יותר בשנים האחרונות, יחד עם מגוון רחב של טיפולים אסתטיים אחרים.
נשים הן הסובלות העיקריות מבעיה זו, עקב השפעת השינויים ההורמונליים על הגוף, ורבות מהן נרתעות מחשיפת רגליהן בקיץ כיוון שהן חשות חוסר ביטחון בגופן בגלל הימצאות הוורידים. עבור אותן נשים, העלמת ורידים ברגליים היא הזדמנות לשפר את ההופעה החיצונית ועמה גם את הביטחון העצמי.
שיטות להעלמת ורידים בולטים
לא כל הסובלים מוורידים בולטים, סובלים מהם באותה מידה. התופעה מתחילה בדרך כלל בצורה מצומצמת ומתרחבת או מחמירה במהלך השנים. ישנם ורידים בולטים שרק נראים מתחת לעור, לעומת אחרים אשר הם כה נפוחים עד כי ממש ניתן לחוש בהם. כל אחד מן הטיפולים להעלמת ורידים בולטים מתאים למצבים שונים ולרמות חומרה שונות.
סוגי הטיפולים העיקריים להסרת ורידים בולטים הם:
- גרביים אלסטיות–זהו טיפול פשוט ויעיל, הנעשה על ידי לבישת גרביים אלסטיים הדוקים המפעילים לחץ על הוורידים ומונעים התמלאותם בדם. כך פוחתת הנפיחות של הוורידים והתופעה פוחתת.
- הזרקת קצף– בשיטה זו מוזרק חומר רפואי מיוחד אל תוך הווריד בהליך ללא הרדמה, הנעשה תחת השגחת אולטרסאונד. הקצף שמוזרק מפסיק לכמה רגעים את זרימת הדם בווריד ובכך גורם נזק לדפנותיו. יתרונו של הטיפול הוא בכך שאיננו מצריך הרדמה.
- ניתוח ורידים בולטים–בניתוח הוצאת ורידים, יוצרים הרופאים כמה חתכים באזור הרגליים והמפשעה ודרכם מוציאים את הוורידים שאינם בריאים. הניתוח מבוצע בדרך כלל בהרדמה חלקית והאשפוז אחריו הוא של כמה שעות בלבד. לאחר הניתוח מופיעים לעיתים שטפי דם או זיהומים.
- טיפול במחט– זהו הליך המבוצע בדרך כלל בהרדמה חלקית ולעיתים בהרדמה מלאה, והוא מתאים לבעלי ורידים מאוד בולטים. הרופא מנקב חור זעיר מעל הווריד ומכניס דרכו וו קטן שבאמצעותו ניתן למשוך את הווריד החוצה. ההחלמה מהליך זה אורכת כמה ימים ובדרך כלל לא חשים כאבים או תופעות לוואי.
- טיפול לייזר להעלמת ורידים– זהו למעשה ניתוח הנעשה בהרדמה חלקית ובמהלכו מכניסים לתוך הווריד החולה מחט שדרכה מוכנס מוליך מתכתי ובו סיב לייזר, שלאחר מכן יבצע את פעולת הצריבה של הווריד הבולט. הכנסת המחט אל הווריד וכן הכנסת המוליך נעשות בליווי אולטרסאונד, על מנת לוודא היכן פתח הכניסה אל הווריד והיכן הוא מתחבר אל וריד גדול יותר, שהוא וריד בריא.
צריבת הווריד למעשה מנטרלת את פעולתו ועקב כך הוא יתמוסס בתהליך איטי וייעלם תוך כמה חודשים. כשעה לאחר סיום הטיפול, יכול המטופל לחזור לביתו.
- טיפול בחומר מטרש– הטיפול נקרא גם אקו-סקלרותרפיה -זוהי סדרת טיפולים שבמהלכם יוזרק חומר מטרש הגורם לדלקת בווריד שבעקבותיה הווריד ייעלם. זוהי שיטת טיפול חדשנית המאפשרת לסובלים מוורידים בולטים להימנע מניתוח להסרתם. ההחלמה לאחר הטיפול הינה יחסית מהירה ואורכת כמה ימים.
- טיפול באמצעות גלי רדיו – עיקרון השיטה הוא החדרת גלי רדיו לתוך הווריד באמצעות קתטר. גלי הרדיו מחממים את הווריד מבפנים בחום מבוקר במטרה לשפר את זרימת הדם בתוכו ולהבריא אותו, בניגוד לשיטות אחרות שפורטו אשר למעשה "הורגות" את הווריד. הטיפול בשיטה זו גם קצר יותר משיטות אחרות: כרבע שעה בלבד.
מידע נוסף: העלמת ורידים בולטים בדרך הנכונה