אחת הבעיות האסתטיות הנפוצות המקשות על אנשים רבים לחשוף את רגליהם בציבור, היא בעיית הוורידים ברגליים. אצל כל בני האדם קיימת מערכת כלי דם, האחראית על אספקת דם לכל חלקי הגוף.
הלב הוא המשאבה המרכזית של הדם בגוף, ובעזרתו מגיע הדם גם אל חלקי הגוף המרוחקים יותר כמו הגפיים והבהונות.
הוורידים הם כלי דם שתפקידם להחזיר את הדם כלפי מעלה מהרגליים לכיוון הלב. כדי לעשות זאת, ישנה מערכת הנקראת משאבת השרירים שתפקידה לסייע להעלות את הדם חזרה מעלה. בתוך הוורידים עצמם קיימים מסתמים המונעים מן הדם לזרום באופן חופשי מטה, ובכך מתאפשרת זרימה בכיוון המנוגד לכוח המשיכה.
במצב של זרימת דם תקינה כלפי מעלה באמצעות הוורידים, בעיית הוורידים הבולטים איננה קיימת. ורידים בולטים נוצרים כאשר ישנו דלף ורידי, כלומר זרימת דם בכיוון מטה עקב חוסר ספיקה במסתמים שבתוך הוורידים.
במצב כזה, במקום שהדם יזרום מהוורידים החיצוניים כלפי פנימה ומעלה, הדם זורם למטה וכלפי חוץ, ונוצר לחץ גדול יותר על הוורידים החיצוניים, אלה הקרובים לשכבת העור, ולכן הם נראים לעין.
ורידים בולטים ברגליים, מעבר לבעיה האסתטית, הם גם מטרד לא קטן. הם עשויים לגרום לכאבים, לתחושת כבדות, לנפיחות ולעיתים אף לדימום. האוכלוסייה הסובלת מוורידים בולטים מורכבת בעיקר מנשים, אך לא רק. נשים רבות מדווחות על הופעת ורידים בולטים לאחר כמה לידות, ומצבם לעיתים עלול להחמיר מאוד.
סיבות לוורידים בולטים
הוורידים הבולטים מופיעים בעיקר בעקבות הסיבות הבאות:
- גיל מבוגר – הוורידים הראשונים עשויים להופיע כבר בגיל עשרים פלוס, אך התופעה שכיחה יותר ככל שעולה הגיל. בעת הזקנה, קיימת שכיחות גבוהה יותר של אי ספיקה במסתמים ובעקבותיה עולה גם שכיחותה של בעיית הוורידים.
- שינויים הורמונליים – השינויים המשמעותיים שעובר גופה של האישה במהלך החיים מגדילים את הסיכון לבעיות בבריאותם של הוורידים. הריונות למשל ידועים כתקופה המביאה להופעת ורידים ברגליים, או להחמרה במצבם של של ורידים קיימים. בנוסף לכך, גם שינויים הורמונליים כמו בתקופת הווסת, גיל המעבר ועוד משפיעים גם הם על מצב הוורידים. בנוסף לכל אלה, גלולות למניעת הריון, כמו גם הורמונים להקלה על תופעות גיל המעבר, עשויים להחמיר את מצב הוורידים הבולטים. בגלל כל הסיבות הללו, ורידים בולטים הינם נפוצים יותר אצל נשים מאשר בקרב גברים.
- עמידה לעומת שכיבה – במצב של עמידה, קשה יותר לדם לחזור מן הוורידים כלפי מעלה לכיוון הלב, ולכן אצל אנשים שמרבים לעמוד (למשל במקום עבודתם), תופעת הוורידים הבולטים שכיחה יותר. לעומת זאת, במצב שכיבה או ישיבה, זרימת הדם כלפי מעלה אפקטיבית יותר ותנוחות אלה הן גם התנוחות המומלצות להקלה על הכאב ואי הנוחות הנלווים לוורידים בולטים.
- משאות כבדים –הלחץ על הוורידים ברגליים הוא אחד הגורמים להחמרת התופעה. מכיוון שעודף משקל מגדיל את הלחץ על הוורידים, הוא נחשב לגורם סיכון לאי ספיקה בוורידים והופעת ורידית בולטים.
- גם נשיאת משאות כבדים באופן יומיומי לאורך זמן, עשויה לגרום להופעתם של ורידים שניתן לראות מתחת לעור.
- תורשה – הנטייה לתופעת הוורידים ברגליים הינה בין השאר גנטית, כך שגם בהעדר כל שאר הגורמים לתופעה, עדיין ישנן בעיקר נשים שבעיית הוורידים אצלן חמורה וישנו צורך לטפל בה.
ורידים בולטים הינם תופעה שכיחה וזוהי בעיה אסתטית ורפואית כאחד. אנשים הסובלים מתופעה זו יכולים למצוא כיום מגוון טיפולים להעלמת הוורידים, וכתוצאה מכך גם הקלה בתחושת הכובד, הלחץ והכאב הנלווים אליה. בין הטיפולים האפשריים: ניתוח העלמת ורידים, טיפול בלייזר, טיפול באמצעות מחט, שימוש בגרביים אלסטיות ועוד.