תפקידם של הוורידים ברגליים הוא להזרים דם אל הלב, במסלול מאתגר כנגד כוח המשיכה. הגיל, המאמץ ועוד, שוחקים את תפקוד הוורידים עם הזמן ומחלישים את דופנות הוורידים והשסתומים. במצב זה, נמנעת זרימה תקינה של דם מהרגליים אל הלב, והדם מצטבר ברגליים. כך, לאורך השנים מתפתחת מחלת ורידים כרונית ברגליים אשר לרוב, אינה מזוהה בשלבים הראשונים ולכן מתפרצת במלוא עוצמתה.
תשומת לב לתסמינים ראשונים תמנע התפרצות מחלת ורידים כרונית ברגליים
תסמיני המחלה רבים ומגוונים, אך בשלביה הראשונים התסמינים כמעט ואינם מורגשים במלוא עוצמתם;
- תחושת כבדות ועייפות ברגליים – תחושת כבדות או עייפות ברגליים מורגשת במיוחד בסוף היום או לאחר עמידה ממושכת. באופן כרוני, ייתכן שזהו סימן למחלת ורידים. התחושה נוצרת בשל הצטברות דם בוורידים, מה שמוביל ללחץ ולתחושת כבדות באזור.
- נפיחות ברגליים ובקרסוליים – נפיחות בלתי מוסברת ברגליים ובקרסוליים יכולה להעיד על בעיה בתפקוד הוורידים. כאשר הוורידים אינם מצליחים להזרים את הדם בחזרה לכיוון הלב, נוזלים עלולים להצטבר ברקמות הרגליים. שימו לב לשילוב שבין העייפות, הכבדות והנפיחות – שלושתם יחד, הם סימן לכך שייתכן ומתפתחת מחלת ורידים.
- כאבים ברגליים – לעתים מורגשים כאבים או תחושה המזכירה שריפה ברגליים – במיוחד לאחר עמידה ממושכת. הצטברות הדם מובילה ללחץ על הרקמות סביב הוורידים, ומקרינות כאב ואת אותה תחושה המדמה שריפה.
- ורידים מורחבים ונראים לעין – ורידים מורחבים, בולטים ונראים לעין (דליות) הם סימן ברור למחלת ורידים כרונית. דליות נוצרות כאשר הוורידים מאבדים את הגמישות שלהם, מתרחבים ובולטים מבעד לעור.
- שינויים בצבע העור – בשל הוורידים המורחבים, עלולים להופיע כתמים כהים או אדמומיות ברגליים. ללא טיפול, הכתמים והאדמומיות יהפכו לפצעים של ממש.
- תחושת גירוד – אין מה להלחץ מזה שהרגליים מגרדות, אך כאשר הגירוד הופך לבלתי נסבל ומלווה בתסמינים הנ"ל, בהחלט כדאי לבדוק את הנושא.
האם יש דרך למנוע התפתחות המחלה?
מחלת ורידים כרונית ברגליים מתפרצת לרוב הן בשל גיל מבוגר והן בשל אורח חיים מסוים. באופן עקרוני, אי אפשר למנוע לחלוטין התפתחות או החמרה, אך ניתן להקל על התסמינים השונים על ידי הקפדה על פעילות גופנית סדירה לשיפור זרימת הדם, הימנעות מישיבה או עמידה ממושכת בתנוחה ספציפית (ההמלצה היא לשנות תנוחה בכל חצי שעה בערך), ולהגביה את הרגליים בעזרת כרית.
שיטות הטיפול
חשוב לציין כי מחלת ורידים כרונית ברגליים מחייבת גמישות מבחינת התאמת הטיפול הטוב ביותר, שכן ישנו הבדל בין טיפול במערכת הוורידים השטחית ובמערכת הוורידים העמוקים יותר. ייתכן שיידרש ניתוח וייתכן שצנתור יספיק. מצאו את המרפאה המתקדמת והמומלצת ביותר כדי לאבחן את הנושא ולגשת לטיפול מדויק בהקדם האפשרי, ולחזור לשגרה נטולת כאבים וסבל, עם תנועה חלקה וטובה יותר.